Thailand fakta

Fakta om Thailand

Om du planerar att resa till Thailand eller att resa runt i landen i framtiden kan det vara bra att ha veta lite grundläggande fakta om Thailand. Här kan du läsa kortfattad fakta om Thailand som kan vara till nytta för dina framtida resor.

Geografi

Thailand ligger i hjärtat av Sydostasien och täcker en yta på ca 512 tusen km². Länder som Malaysia, Kambodja, Laos och Myanmar har sina gränser mot Thailand. Den Thailändska kusten är ca 3,2 mil lång och går mot både Gulf of Thailand på ena sidan och Indiska oceanen på den andra. En betydande del av västkusten ödelades av en tsunami 2004, men man har varit ganska snabb på att bygga upp allt igen då turismen är väldigt viktig som inkomstkälla i Thailand.

Regering

Vilken form en regering har är en av de viktigaste aspekterna i ett land. Thailand har en konstitutionell monarki som styrs av kung Bhumibol Adulyadej, som är väldigt respekterad ilandet. Bhumibol är den kung i Thailand som regerat längst och har suttit på tronen sedan 1946. Den nuvarande premiärministern i Thailand, Abhisit, tillträdde den 17:e december 2008.

Språk

Thai är det officiella språket i Thailand och tillhör den östasiatiska språkfamiljen Tai-Kadai, som kommer från khmer och har bl.a. ett säreget alfabet. Bokstäverna i alfabetet kommer från det Bhramanska indiska skriftsystemet, men det thailändska språket dök först upp i skriftlig form ca 1292 e.Kr. Förutom thailändska i Thailand pratas det en del andra språk som Karen, Akhan, Hmong, Cham, Viet, Khmer, Mon, Teochew, Yawi och Laos. Thailändare förstår engelska ganska väl generellt på de större resmålen, men ute på landsbygden är det en annan sak. Så om du gör resor till Thailand, kolla upp fakta innan om du tänkt ta dig till centrala delar eller var beredd på att det kan vara knepigt att få tag i någon som talar engelska.

Befolkning

Enligt folkräkningen 2007 så bestod befolkningen i Thailand av ca 63 miljoner människor samt hade en befolkningstäthet på ca 317 personer per km². Omkring 80 procent av befolkningen utörs av etniska thailändare och den kinesiska befolkningen utgör ca 14% av thailändarna. En intressant notis är att den kinesiska befolkningen är väl integrerad i den thailändska kulturen i motsats till andra länder i Sydostasien. Några andra minoriteter i Thailand är för övrigt vietnameser, mon, khmerer och malajer. I de norra delarna av Thailand hittar man många små bergsstammar som Mein, Karen och Hmong. Den sammanlagda befolkningen från dem är över 800 000. Om du tar en resa till Thailand och vill utforska mer av det genuina kan det vara en god idé att besöka de olika stammarna i norr.

Religion

Det thailändska folket är i regel djupt religiöst och andligt. Ca 95% av befolkningen tillhör grenen Theravada i buddhismen. Det är inte dikekt svårt att hitta en gyllene buddhastaty i Thailand, de finns lite överallt i landet. Muslimer är annars den nästa största religionen, men den utgör dock bara 4,5% av trosuppfattningen för befolkningen och de flesta muslimer hittar man i de södra delarna av Thailand på platser som Chumpon, Songkhla, Narathiwat, Yala och Pattani. Det existerar även kristendom, hinduiusm och sikhism, men de religionerna utgör inte mer än 1% totalt i Thailand.

Klimatet

Thailand har ett tropiskt klimat. Regnperioden och monuser sträcker sig generellt från juni till oktober och den torra säsongen kommer i november. Den genomsnittliga årliga temperaturen är så hög som 38 grader och sjunker bara till ca 18 grader under vintermånaderna. Detta är dock total temperatur för hela Thailand där de norra delarna, som är omgivna av berg, i regel är mycket svalare och torrare än resmålen runt kusterna. Notera även att regnperioder skiljer sig från väst- och östkusten och i regel har östkusten regnperiod  när västkusten inte har det och tvärt om.

Ekonomi

Ekonomin i Thailand består främst av export och reservdelar för elektronik- och bilindustrin, turism och finansiella tjänster av olika slag. Thailand är faktiskt en av de största exportörerna av ris i hela världen och nästan hälften av den thailändska befolkningen är sysselsatt inom jordbruket. Förutom ris exporterar man i Thailand även andra livsmedel som konserverad ananas, frysta räkar och konserverad tonfisk. Precis som många andra länder drabbas Thailand hårt av finanskrisen 1997-98, men sedan dess har den ekonomiska tillväxten i Thailand gått stadigt uppåt.

En annan viktig inkomstkälla för ekonomin i Thailand är annars turismen som utgör hela ca 7% av total BNP (Brutto National Produkt). Detta kan tyckas lite, men i jämförelse ligger nivån här i Sverige på ca 3% och då har Thailand även en befolkning på 63 miljoner så det är väldigt många som arbetar med turism och resor i Thailand.

Etiketter: befolkningen i thailand bilder thailand bra att ha till thailand bra att veta om thailand fakta fakta om resor fakta om thailand fakta sydostasien info songkhlaf.com loc:se info thailand.com loc:se minoriteter i thailand res fakta thailand resa runt i thailand ekonomi resfakta thailand strand thailand tai-hua.com loc:se temperaturer i thailand Thailand thailand fakta thailand strand thailand tsunami 2004 fakta thailand turism fakta turism thailand


Barnens åldrar?

OK

Sök resaAvancerad sök

Populära poster om Thailand

I sammarbete med..

Resor

© Res Thailand. Alla rättigheter förbehållna. Res Thailand i samarbete med Jade Travel - Resor med asiatisk omsorg samt reseguider och paketresor.